IPTA-coach (Integrale persoonsgerichte toeleiding naar arbeid)

Wil jij je inzetten voor kwetsbare jongeren in de Parkstadregio? Dan is de functie van IPTA-coach iets voor jou! Reageer voor 12 december 2024.

De Parkstadregio bestaat uit de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal met in totaal zo'n 257.000 inwoners. Vanuit dit verband werken de gemeenten (grensoverschrijdend) samen op verschillende thema’s. De gemeenten hebben besloten om gezamenlijk een IPTA-coach in te zetten.

Wie ben jij? 

  • Je hebt HBO werk- en denkniveau;
  • Je hebt minimiaaal 3 jaar relevante werkervaring op het gebied van coaching en kennis van de doelgroep en van relevante wet- en regelgeving;
  • Je hebt kennis van netwerken en partners op het snijvlak van zorg, arbeid en veiligheid;
  • Je bent geduldig, empathisch, creatief, oplossingsgericht en doelgericht;
  • Je hebt een lerende houding. Het betreft een 'lastige' doelgroep, er zullen regelmatig zaken misgaan. Daar moet je tegen kunnen, constructief mee om kunnen gaan en van leren;
  • Je hebt het vermogen om een sterke vertrouwensband op te bouwen met jongeren, terwijl je tegelijkertijd effectief samenwerkt met andere partijen waarbij zorgvuldige informatiedeling essentieel is;
  • Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit en bent bereid buiten kantooruren te werken.

Wat ga je doen?

De Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid (IPTA) heeft als doel het versterken van zelfredzaamheid van geselecteerde kwetsbare jongeren (16 t/m 27 jaar) om zo te voorkomen dat zij afglijden naar de criminaliteit. Dit wordt bereikt door deze jongeren toe te leiden naar een opleiding, werk of dagbesteding via een intensief coachingstraject. Je hebt zo’n 15 tot 20 jongeren in je caseload.

Als IPTA coach ben je het vaste aanspreekpunt voor kwetsbare jongeren, vanaf het begin tot wanneer ze zelfstandig verder kunnen. Je stimuleert hen om hun eigen kracht te ontdekken en te benutten, en motiveert hen om stappen te zetten richting onderwijs of werk. Als teamspeler werk je samen met jongeren en andere betrokken partijen, waarbij je kansen creëert en problematisch gedrag afkeurt. Belangrijk hierbij is het betrekken van ouders/verzorgers en/of het sociale netwerk en het waarborgen van continuïteit in de begeleiding, zodat bereikte resultaten duurzaam zijn.

Jongeren worden via de Integrale Jeugd Aanpak Parkstad (IJAP) doorverwezen naar de IPTA-coach. Dit betreft een uniform werkproces van de zeven Parkstad gemeenten en hun ketenpartners, waarmee we jongeren in beeld krijgen, houden en monitoren. Er wordt gewerkt met een uniform registratiesysteem, onder regie en een vernieuwd samenwerkingsverband van het Zorg- en Veiligheidshuis Parkstad.  

Deelname van een jongere is altijd vrijwillig. De begeleiding is maatwerk en de IPTA-coach zal gedurende het traject samen met de jongere de frequentie van het contact bepalen, afhankelijk van de behoefte en noodzaak. Je handelt namens de gemeente.

Je volgt bij de start als IPTA coach een meerdaagse opleiding voor IPTA, aangeboden door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Relatie met het programma Preventie met Gezag

Begin 2023 is de gemeente Heerlen onder de noemer ‘Preventie met Gezag’ (PMG) een brede en langdurige aanpak gestart met als doel te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of daarin verder afglijden. Daarbij ligt de focus op het gebied Heerlen-Noord, maar hebben we ook oog voor de gehele Parkstadregio. Heerlen maakt daarmee onderdeel uit van een netwerk van gemeenten die door het Rijk zijn aangewezen en worden gefinancierd voor het meerjarige programma PMG. In het programmateam bekijken we gezamenlijk welke interventies of inspanningen we gaan inzetten en welke partijen we hierbij betrekken. Dit resulteert in opdrachten of subsidierelaties. Het eerder opgestelde plan van aanpak vormt hiervoor de basis. Op basis van nieuwe kennis, inzichten en ervaringen monitoren en evalueren we interventies en stellen waar nodig de aanpak bij. De regie ligt bij het gemeentelijke programmateam, maar PMG is nadrukkelijk een aanpak van een brede alliantie van betrokken interne- en externe (zorg- en veiligheid) partners. De IPTA-coach is een van de interventies binnen het programma Preventie met Gezag.

Jouw Team

Je werkt vanuit een multidisciplinair team van Bureau Voortijdig Schoolverlaten Parkstad (Bureau VSV), onderdeel van de gemeente Heerlen.

Werken voor de gemeente Heerlen is bouwen aan het Heerlen van Morgen

Heerlen is een stad met lef. In Heerlen zijn we doorpakkers en maken we dingen waar die anderen niet voor mogelijk houden. We werken vastberaden en met overtuiging aan grote en boeiende opgaven die onze stad toekomstbestendig maken. Heerlen verlegt grenzen, verkent nieuwe horizonten en wij leren van, en bouwen trots voort op het verleden. En met die lessen uit het verleden pakken we door om beter verder te gaan naar morgen. In Heerlen borrelt het van de ideeën en initiatieven en pakken we uitdagingen aan. Als stad met zo’n 90.000 inwoners vervullen we de centrumfunctie voor de regio Parkstad Limburg. Alles wat we doen draagt bij aan één gezamenlijk doel: Heerlen een nog fijnere plek maken om te wonen, werken en leven!

Ook onze Organisatie is volop in ontwikkeling. Samen met meer dan 1.000 collega’s werken we aan Heerlen van Morgen. Een organisatie met heldere doelen voor ogen: op basis van openheid en vertrouwen efficiënt samenwerken aan een toekomstbestendig Heerlen. Een manier van werken waarbij collegialiteit, creativiteit en curiositeit matchen met onze taken. Een organisatie waar de wensen, ideeën en gedachten van de inwoners en ondernemers centraal staan in ons handelen. Kies je voor Heerlen? Dan steken we samen de handen uit de mouwen en werken we aan een duurzame, leefbare stad én organisatie.

Wat krijg je daarvoor terug?

Bij de gemeente Heerlen bieden we jou een omgeving waar je de ruimte krijgt om jezelf en de organisatie te ontwikkelen. Wij bieden een interessante, tijdelijke functie vanaf 1 februari 2025 voor de duur van 3 jaar voor 36 uren per week. Een proefperiode is aan de orde.

De functie is ingeschaald in schaal 9 met een bruto maandsalaris van minimaal € 3.359,-- en maximaal € 4.811,-- (afhankelijk van opleiding en ervaring, bij een fulltime dienstverband). Het is mogelijk om meer uren te werken. Daarmee bouw je ADV op.

Verder ontvang je een individueel keuze budget (IKB). Dit is 17.05% van jouw salaris. Daarnaast bieden wij mogelijkheden om opleidingen te volgen, flexibel te werken en hebben wij verschillende vitaliteitsregelingen, waaronder onze eigen sportstimuleringsregeling en een flexibel vitaliteitsbudget in de vorm van een digitale munt (Vitknip) die je in Heerlen op veel plekken kan inzetten om jouw vitaliteit te vergroten. Je pensioen wordt opgebouwd bij het ABP. Onze arbeidsvoorwaarden zijn geregeld volgens de cao gemeenten. Bekijk al onze arbeidsvoorwaarden op onze site.

Meebouwen aan het Heerlen van Morgen?

Ben je enthousiast geworden over deze functie? Solliciteer dan via de button en stuur ons jouw cv en motivatie t.a.v. Jacqueline Janssen, teammanager VSV. Je kunt solliciteren tot en met 11 december 2024. Voor meer informatie kun je terecht bij Selma Kuijpers, projectleider Preventie met Gezag; per e-mail via: s.kuijpers@zvhparkstad.nl.  

Houd alvast donderdagochtend 9 januari 2025 vrij in je agenda; dan hebben wij de sollicitatiegesprekken.

Voor deze functie wordt intern én extern geworven. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de interne kandidaat. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Detachering is bespreekbaar.

Vacature

Vacaturekenmerken

Acties